Disseny dels menus

L'àpat del migdia és el que aporta el major percentatge d'energia al llarg del dia. Els menús estan dissenyats seguint els consells de la Agència Catalana de Salut Pública i els adaptem a les necessitats específiques de l'escola, els comensals, i l'època de l'any o a les festivitats.

Adaptacions especifiques dels menús i dietes especials

Cada cop hi ha més nens i nenes que per les seves característiques físiques necessiten una alimentació personalitzada. Són malalties relacionades amb la alimentació com celíacs , intolerància a la lactosa, intolerància a l'ou i d' altres al·lèrgies. CATSER adapta els menús bàsics per els nens/es amb aquests problemes.

Intolerància a la lactosa

Intolerància als ous

Colesterol

Diabetes

PRIMERS PLATS

Els primers plats han de ser rics en hidrats de carboni. Un cop o dos per setmana es serveix verdura perquè aporta molta fibra i vitamines hidrosolubles. Quan es tracta de pures o cremes farem servir verdures de temporada per aportar els nutrients necessaris.

SEGONS PLATS

Han d'estar composats sempre per un aliment proteic, alternant els diferents tipus de vedella, pollastre, porc, peix i ous .Els productes son frescos i de producció local i arriben a l'escola un dia abans de ser consumits. Els productes congelats com és el cas del peix intentem realitzar variacions. La rodanxa de lluç, filet de halibut, filet de rosada, que es cuinaran de diferents formes i textures: planxa,arrebossat,romana,al forn... Els aliments precuinats no superen el 25% dels productes, intentant donar-los el menys posible. La política de l'empresa es comprar a proveïdors locals per evitar que els aliments tinguin quilometres afegits, (KM O)

GUARNICIONS/POSTRES

Les Guarnicions: La majoria de vegades la guarnició és amanida (enciam, pastanaga, tomàquet, blat de moro), per assegurar l'aport diari de verdures crues . Les altres guarnicions dependran del menú, poden ser: patates bullides ,fregides, xampinyons i pèsols saltejats, arròs blanc ,salsa de tomàquet, samfaina. La ració de pa és diaria i la fruita del temps.

PARAMETRES

CATSER es basa en els següents paràmetres a seguir per la confecció dels menús, seguint les indicacions de la Direcció General de Salut Pública:

Evitar l'excés de greixos.

Reduir la presència de sucres al mínim.

Presència de verdures com a primer plat, un cop per setmana.

Presència de llegums un cop per semana, minim.

Presència d'amanides com a primer plat o d'acompanyament.

Presència de peix un cop per setmana.

Presència de làctics.

Les postres seran fruita del temps o iogurts.

Evitar la rebosteria.